De Band

 Bandfotos GBI 2014-4429 (1)

Opgericht in 1961

De gereformeerde Brassband Immanuël is in 1961 opgericht uit de nalatenschap van de muziekverenigingen Oranje-Nassau te Uithuizermeeden en David te Roodeschool. Na een moeilijke periode van opstarten heeft de vereniging een lange tijd zonder dirigent gezeten, en heeft een lid, namelijk de heer F. Jonker uit Roodeschool, deze taak op zich genomen en hierdoor de vereniging als het ware gered.

Fanfare

In 1980 kwam Teake van der Hoek als dirigent voor de fanfare, onder zijn leiding werd Immanuël in 1986 omgevormd tot een Brassband. Teake Van der Hoek bedankte in 1987 en werd opgevolgd door Geert Bruinsma.

Stijgende lijn

Onder leiding van Bruinsma ging de stijgende lijn die van der Hoek had ingezet door, Bruinsma wist zijn enthousiasme over te brengen op de band, er kwam veel jeugdleden bij en zo werd Immanuël een hechte groep met veel jonge leden. Geert Bruinsma stopte in 1999 en werd opgevolgd door Jappie Dijkstra. Ook onder leiding van Dijkstra bleef het succes niet weg, de band presteerde goed op bondsconcoursen en concerten.

Succesvol

Onder leiding van Marco Middelberg werd de band, uitkomend in de 4e divisie, kampioen tijdens het NBK van 2004 en werd er beslag gelegd op een 2e plaats in 2005.
Ook onder leiding van Wim Westerman werden succesvolle projecten neergezet. In 2011 werd in Uithuizermeeden een groots Middeleeuws vijverconcert gegeven, met naar het verluidt meer dan 1.000 toeschouwers. In de zomer van 2013 werd samen met het Hongaars strijkorkest ‘Gárdonyi Zoltán’ een succesvol Menkemaconcert gegeven.

Promotie

Vanaf 2013 is Jan Werkman de maestro van Immanuël.
Sindsdien won de band vier keer de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in de 4e divisie. Na promotie in 2018, werd Immanuël verrassend genoeg in 2019 direct kampioen in de 3e divisie en ook in 2021 is de kampioensbeker weer mee naar het Hogeland.
ook de jeugdband  groeide in deze periode uit tot een volwaardig ensemble, met als hoogtepunt het winnen van de beker in de 5e divisie op het Borkumfestival.

De band heeft de afgelopen jaren ook andere hoogtepunten gehad die niet in punten uitgedrukt zijn. Zo werd met de voorstelling de Ridder van Stenhoesheerd een regionale legende muzikaal tot leven geroepen en gaf de band in 2017 een dubbelconcert met het Veenkoloniaal Symfonieorkest.

Enthousiast

Kortom Brassband Immanuël, vandaag de dag een vereniging bestaand uit een A-band die plaats biedt aan zo’n 40 leden, die allen op hun eigenwijze met veel enthousiasme hun hobby beoefenen.

Scroll naar boven