De Band

 Bandfotos GBI 2014-4429 (1)

Opgericht in 1961

De gereformeerde Brassband Immanuël is in 1961 opgericht uit de nalatenschap van de muziekverenigingen Oranje-Nassau te Uithuizermeeden en David te Roodeschool. Na een moeilijke periode van opstarten heeft de vereniging een lange tijd zonder dirigent gezeten, en heeft een lid, namelijk de heer F. Jonker uit Roodeschool, deze taak op zich genomen en hierdoor de vereniging als het ware gered.

Fanfare

In 1980 kwam Teake van der Hoek als dirigent voor de fanfare, onder zijn leiding werd Immanuël in 1986 omgevormd tot een Brassband. Teake Van der Hoek bedankte in 1987 en werd opgevolgd door Geert Bruinsma.

Stijgende lijn

Onder leiding van Bruinsma ging de stijgende lijn die van der Hoek had ingezet door, Bruinsma wist zijn enthousiasme over te brengen op de band, er kwam veel jeugdleden bij en zo werd Immanuël een hechte groep met veel jonge leden. Geert Bruinsma stopte in 1999 en werd opgevolgd door Jappie Dijkstra. Ook onder leiding van Dijkstra bleef het succes niet weg, de band presteerde goed op bondsconcoursen en concerten.

Wereldrecord

De Brassband maakte de afgelopen jaren 4 concertreizen naar Hongarije, heeft een wereldrecord op haar naam staan, “16 concerten in 24 uur”, deze geslaagde recordpoging was in september 2001 en kreeg een vermelding in het Guiness Book.

Succesvol

Onder leiding van Marco Middelberg werd de band, uitkomend in de 4e divisie, kampioen tijdens het NBK van 2004 en werd er beslag gelegd op een 2e plaats in 2005. Tijdens deelname aan Euro-brass 2006, ging de kampioenstitel (C-groep) de entertainmentprijs en de titel het meest imponerende slagwerk mee naar het Eemsmond gebied.

Ook tegenwoordig is Immanuël actief in het organiseren van grote projecten en concerten. In 2011 werd in Uithuizermeeden een groots Middeleeuws vijverconcert gegeven. Bij dit openluchtspektakel waren, mede door een samenwerking van verschillende partijen, naar verluid meer dan 1.000 toeschouwers. In de zomer van 2013 werd samen met het Hongaars strijkorkest ‘Gárdonyi Zoltán’ een succesvol Menkemaconcert gegeven.

Enthousiast

Kortom Brassband Immanuël, vandaag de dag een vereniging bestaand uit een A-band en een jeugdband, die plaats bieden aan in totaal ruim 40 leden, die allen op hun eigenwijze met veel enthousiasme hun hobby beoefenen.